Voor de term horecaparasol is niet één heldere definitie te formuleren die voor alle horecaparasols geldt. Er is geen checklist waaraan een parasol moet voldoen wil het de naam horecaparasol krijgen. Horecaparasols zijn speciaal gemaakt naar de eisen die een horecaonderneming aan een parasol stelt. Ze zijn groter (meestal vanaf 4x4m), steviger door het dikke frame en de dikke baleinen en wind vaster dan consumentenparasols. De parasols zijn van hoge kwaliteit en kunnen soms worden uitgevoerd met verlichting, verwarming en een elektrische motor.
De parasols worden gemaakt met de gedachte dat ze in de horeca het gehele jaar (met gebruik van een parasolhoes) buiten staan en tegen een stootje moeten kunnen. Op deze eisen is de kwaliteit van de parasol aangepast. Door het gewicht van de parasols moet er rekening gehouden worden met hoe de parasol geplaatst wordt. Meestal wordt de parasol in de grond verankerd. Als dit geen optie is, kan er gekozen worden voor een kruisvoet met tegels. Deze voeten zullen tussen de 240 en 620 kilo wegen en nemen daardoor relatief veel ruimte in beslag.
Vorige: Geschikte parasolvoet Volgende: Parasol details